≡ Menu

Hvorfor kvaliteten af træpiller er vigtig

Billige træpiller og briketterNår vi taler træpiller, eller træbriketter for den sags skyld, så er det bestemt ikke ligegyldig hvad kvalitet man køber dem i. Mange går den fejl at de udelukkende køber de helt billige træpiller, og på den måde regner med de spare en masse i varme penge, andre laver ofte den modsatte fejl og køber kun de helt dyre mærker inden for piller, og regner med at pris og kvalitet jo hænger sammen, og de derfor alligevel får mest for pengene. Det kan umiddelbart måske godt virke lidt uoverskueligt.  Men lad os prøve at se nærmere på forskellen på de to scenarier.

Billige træpiller

Ofte kommer de billigste træpiller fra lande som Polen eller Ukraine, steder som jo normalt ikke er kendt for kvalitet (no offence), og dette skinner ofte igennem på de aller billigste produkter. Grunden til at prisen ofte kan holdes så lav, er træet der benyttes ikke altid er af den bedste kvalitet. Det kan f.eks. være tale om affalds træ der hugges op og bruges. Da affalds træ jo normalt ikke indeholder samme mængde harpiks, kan man også være nød til at tilsætte ekstra bindemidler som lim, for at holde træpillerne ordentligt sammen. Andre steder ser man eksemper på at de blandet sand, grus og andet “affald” i træpillerne eller briketterne, for at spare på træet og øge vægten. Alt sammen noget som bestemt ikke er godt for hverken miljøet eller for dit pillefyr. I værste tilfælde kan det forårsage forstoppelse i det automatiske indførings system, så fyret simpelthen går ud eller i nogle tilfæle endda helt i stykker. Derfor er kvaliteten bestemt ikke uden betydning når vi taler træpiller. I

bestil briketter her

Dyre træpiller

Mange kender til overstående problem stilling med de billige piller, eller har endda selv prøvet det, og er så efterfølgende gået over til udelukkende at benytte de dyreste og dermed “bedste” træpiller der kan købes. Men som med meget andet, er det ofte blot mærket man betaler for. Og hvor det vil give mening med en stol eller en trøje, så er det jo ikke nogle der skal se på dine piller, så hvorfor betale det ekstra for mærket? Ofte kan man finde en god kvalitet på mere ukendte mærker, især hvis man køber fra danske eller svenske producenter. Her skal man dog være opmærket på at det ikke blot er tale om træpiller importeret fra øst Europa og så videresolgt til en billig pris her i Danmark. Det betyder at det ofte kan være en god ide, lige at teste kvaliteten af inden man ligger en større ordre. Ofte skal man igennem 2-3 forskellige leverandører før man finder det produkt man er tilfreds med. Det er jo ikke altid at den billigste også er den bedste. Eller at den dyreste er den bedste. Derfor er man som regel nød til prøve et par forskellige forhandlere.

En fordel ved at købe de træpiller som koster lidt mere, er at kvaliteten jo ofte er højrer, og dermed også brændværdien. Dette gør at selvom du betaler 15-20% mere for pillerne, kan du nemt risikere at de har en 10% bedre brændværdi, og du dermed også får mere varme for pengene. Så det kan godt være lidt af et regnestykke at finde de gode tilbud på brænde eller træpiller. Er man til de helt gode tilbud, så gælder det om at holde øje med aktuelt ugelige tilbud hos de mange forhandlere. Evt. ved at få deres nyhedsbrev eller deres tilbuds avis tilsent. På den måde går man ikke glip af tilbuddene når de så endelig er der. Så er det også med at købe når de gode tilbud er der, og ikke vente til man faktisk står og skal bruge sit brændsel.

En måde hvor man slipper for at skulle teste en masse produkter, er at finde de leverandører, som har dokumentation på test af deres produkter. Her har du så mulighed for at se ting som askemænge og brændeværdi inden du køber, og kan ud fra disse papir få en ide om hvilken kvalitet du kan forvente i forhold til prisen.