≡ Menu

Æsker til brænsel

brændeMange vælger af fyre med lidt af hvert, alt efter hvad de lige har liggende. Ofte ser man gamle æsker og kasser, gulvbrædder og lægter ende i pejsen. I mange tilfælde er dette en nem og effektiv måde at slippe af med tingene på. Men er det en god måde at gøre det på? Pap i form af æsker og kasser er som regel ok til at fyre med, på nogle er der lidt tekst og logoer men ofte er mængden af farvestoffer i disse så lav at det ikke har nogen betydning. Snakker vi små æske på heltryk eller i forskellige farver er det noget helt andet, her bør man holde sig helt fra af brænde disse af.
Det samme gælder når vi kommer til træ, det meste af det træ man bruger inderdørs kan sagtens bruges til brænde, hvis det er ubehandlet, det vil sige ikke imprægneret eller malet. Denne type træ af ofte meget tør og derefter særdeles velegnet til brænde. Snakker vi udendørs træ er det noget helt andet. Langt det meste af det træ vi bruger udendørs er imprægneret eller malet med en beskyttende maling og disse typer af træ bør man ikke brænde af. Dette er heller ikke længere lovligt at brænde af, i følge dansk lovgivning. Men har man en masse gamle kasser og æsker i pap man kan sagtens smide dem i brændeovnen uden problem. Især
Nogle eksempler på æsker og kasser som ikke kan bruges er f.eks. dem som du kan se på mange online butikker.

Mange tænker måske, jamen jeg havde jo alligevel blot fyldt traileren med de gamle planker fra min terrasse og nogle af de farvede æsker, kørt det på lossepladsen og smidt det i brændbar hvorefter det så alligevel ender med at blive brændt af, hvorfor så ikke selv gøre det og få lidt varme ud af det samtidigt?
Forskellen er at det som bliver brændt af på en affaldsplads, foregår under ekstrem høj varme hvor en del af de skadelige partikler ødelægges, derefter er der nogle meget effektive filtre på skorstenen der som sortere langt de fleste skadelige stoffer fra så det ikke blot sendes op i luften og over til Sverige.
En liste over hvilke ting som er gode at brænde af og hvilke man bør holde sig fra finder man her på denne amerikanske blog hvor de har testet forureningsindholdet af flere forskellige typer af ting som folk normalt kunne finde på at smide i sin pejs eller fyr.

Så tænk over hvad du vælger at brænde af hjemme, som f.eks gammelt pap og æsker. Nogle ting man du lige så godt selv få glæde af i din brændeovn eller fyr, mens andre skal køres på affaldspladsen for at undgå de forurener
Snakker vi fyr til træpiller (ikke Stoker fyr) bør skal man lige sikre sig at fyret kan tåle benytte andet en træpiller da dette kan forårsage problemer med de fleste modeller. Vi har set flere eksempler på at folk har brugt træpiller af lav kvalitet hvor efter de har oplevet af deres stokerfyr er stoppet til i løbet af kort til eller at de ikke har brændt varmt nok hvilket har forårsaget skorstensbrænde og lign.

Next post:

Previous post: