≡ Menu

Fordele og ulemper ved pillefyret

træpiller til fyr og pejs. Altid gode tilbud på billige træ pillerMange mennesker går nu om dage og slås med sig selv, fordi de ikke kan finde ud af, om de skal skifte over fra et gas eller oliefyr til et pillefyr. Der er rigtig mange danskere, der allerede har gjort det, men hvad er fordelene og ulemperne egentlig, hvis man vælger at følge efter og gøre det samme? Det kigger vi lidt nærmere på her i denne artikel, og så må vi håbe, at du efterfølgende er blevet bare en anelse klogere på, om det er noget for dig, eller om du helt skal holde dig væk.

En af de mange fordele ved at skifte ud på dette punkt, er blandt andet de mange penge, som man kan ende med at spare. Og det er jo noget, der umiddelbart lyder rigtig godt, ikke? Mange af de husejere, der har valgt at skifte fra et olie- eller gasfyr, er endt ud med at spare omkring halvdelen af varmeregningen. Og det er jo helt bestemt ikke et beløb, man skal kimse af. Det kan løbe op i mange penge. Især hvis man har en stor varmeregning i forvejen. Så er det på grund af pengene, så er der klart noget at hente ved en udskiftning.

Derudover slår du også et slag for miljøet, i og med det er meget mere miljøvenligt at bruge træpiller end eksempelvis olie. Der er dog bare en enkelt lille ting, du skal huske på, hvis du endelig vælger at skifte over. For det er nemlig meget vigtigt, at du brænder dine piller helt igennem, når du bruger dem til at fyre op med, for så er du sikker på, at alle de miljøskadelige gasarter er brænd væk. Så slipper der ikke noget ud, og dermed er dine neutrale. Så husk at brænd dem igennem.

Hvis man skal kigge på et par af ulemperne ved at få installeret et pillefyr i stedet for, så ville det måske være, at du ikke helt slipper for at skulle gøre noget aktivt engang imellem. For når pillerne eksempelvis er brændt igennem, så er de jo lavet om til aske. Og denne aske skal man jo have fjernet – en proces som desværre ikke foregår helt automatisk. Der skal du selv hen og tømme fyret for aske. Det tager ikke lang tid, men det kræver alligevel, at du er til stedet til at gøre det.

Eksempel på et stoker fyr til træpiller også kendt som et pillefyrDerudover skal man jo også være der for at fylde nye piller på fyret. Apparatet skal jo genopfyldes – igen en proces som desværre ikke bare lige kan automatiseres. I hvert fald ikke endnu. Og de to ting er noget, som eksempelvis kan være irriterende, hvis man er væk hjemmefra i længere tid om vinteren. For så skal man have nogle andre til at komme forbi og udføre disse processer for en selv. Så det er helt klart en af ulemperne ved et pillefyr. Men har du ikke en tendens til at rejse i vintermånederne, og har du ikke noget imod at bruge et par minutter hist og her til at tømme fyret for aske og hælde nye træpiller på, så er det måske noget for dig.

Og så skal man også lige overveje, hvor man skal gøre af det ton piller, som man eventuelt bestiller. De bliver formodentlig bare leveret hjem til din kantsten, og så må man jo selv tage den derfra. Har du ikke lige plads til så mange træpiller nu her, så er det en god ide at overveje, hvor du vil gøre af dem, når tid er. Så bliver du i hvert fald ikke lige så overrasket, når du modtager så mange piller ved din kantsten. Ofte køber man nemlig piller i de store mængder. Dog har man så også til et godt stykke tid da pillerne i store mængder jo er en af de billigste typer af brænde hvis man sammenligner med almindelige træ briketter eller bøgebrænde.

Så gør op med dig selv, om du kan leve med de her forholdsvis små ulemper, der er ved at skifte over fra et olie- eller naturgasfyr til et pillefyr. For mange mennesker kan det betale sig, men det er jo ikke sikkert, det også gør sig gældende for dig. Så sæt dig lige ned og tyg på den i et par dage eller ind uge, inden du tager sådan en stor beslutning, som det nu engang er.